Continuăm seria noastră săptămânala cu un nou episod în care aflați tot ce trebuie să știți despre un anumite subiect.
Iar astăzi ajunge la rând noul ”copil răsfățat” al mass-mediei și al domeniului IT/Tech: CHATGPT. Despre acest bot s-au emis diferite păreri, de la faptul că “această unealtă va schimba lumea”, la ideea că riscul de dezinformare a crescut acum sau că suntem aproape de momentul în care un AI va face cu noi ce a făcut Skynet în seria Terminator.
Ei bine, cred că toate opiniile de mai sus sunt reale, dar mai cred și că acest tip de bot va fi unul copiat de multe alte companii, iar asta în viitorul apropiat. Rezultatul imediat va fi că unii dintre noi vom fi nevoiți să trecem printr-o reconversie profesională. Primii, sau printre primii care vor avea soarta aceasta vor fi jurnaliștii.
Așa că, mi-am luat inima în dinți și l-am rugat pe însuși (sau, na, însăși, ca să nu discriminez) CHATGPT să scrie articolul de față. Ce a ieșit, vedeți mai jos:
OpenAI’s GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) este unul dintre cele mai avansate modele de limbaj din lume, iar CHATGPT este o varianta a acestuia specializata in conversatii. Acest model de limbaj a fost antrenat cu miliarde de cuvinte din internet si poate fi utilizat pentru a genera raspunsuri la intrebari sau pentru a continua o conversatie naturala.
CHATGPT a fost antrenat sa raspunda la o varietate de intrebari, de la cele simple la cele mai complexe. Acesta poate oferi informatii precum definitii, statistici, istorie si multe altele, sau poate ajuta la rezolvarea unor probleme concrete, cum ar fi probleme tehnice sau de achizitie. De asemenea, CHATGPT poate genera continut creativ, cum ar fi povesti sau poezii.
Unul dintre avantajele utilizarii CHATGPT este viteza sa de raspuns. Modelul poate genera raspunsuri instantaneu, fara intarzieri semnificative, ceea ce il face ideal pentru aplicatii care necesita interogari rapide. De asemenea, CHATGPT poate fi utilizat pentru a automatiza conversatii cu clientii sau pentru a ajuta la rezolvarea problemelor lor, ceea ce poate reduce costurile si poate spori satisfactia clientilor.
Cu toate acestea, CHATGPT nu este perfect si poate avea probleme cu intelegerea unor context sau cu generarea unor raspunsuri adecvate in unele situatii. De asemenea, acesta poate fi influentat de sursele din care a fost antrenat, ceea ce poate duce la generarea de raspunsuri nepotrivite sau ofensatoare.
In concluzie, CHATGPT este un model de limbaj avansat care poate fi utilizat pentru a genera raspunsuri la intrebari si pentru a automatiza conversatii. Cu toate avantajele sale, este important sa se tina cont de limitarile acestuia si sa se verifice intotdeauna raspunsurile generate.
Atata timp cat nu este un produs comercial, e nociv(prietenii stiu de ce).
Nu stiu ce intelegi prin „produs comercial” si daca esti ironic cand spui ca este nociv. Sunt multe tipuri de produse care nu sunt „comerciale” si care nu sunt nocive. Linux-ul nu este un „produs comercial”, nu platesti pentru Android, care este derivat din Linux, crezi ca ecosistemul Google este nociv? Daca da, atunci orice tehnologie moderna este nociva, toate tehnologiile moderne se bazeaza pe standarde care, in mare masura, sunt open source, deci nu sunt comerciale. Iar daca tehnologiile moderne sunt nocive, ce sa mai spunem despre tehnologiile de acum 200 de ani sau 1000 de ani? Heck, intreaga viata este nociva!
Referitor la ChatGPT, este o tehnologie care poate fi de ajutor daca ne educam gandirea critica si daca sistemul de invatamant se va reorienta catre ceea ce ne face pe noi oameni si nu masini de memorat.
Ar fi interesant sa il intrebati daca este periculos pentru om sau umanitate.
Ai niste subiecte zici că ai 15 ani…
Și care este problema cu subiectele de 15 ani?
Știe de limba romana ?
trebuie musai sa pui app pe telefon (premium) ?
POti sa il intrebi in romana. Dar nu e nevoie de aplicatie – nici nu cred ca exista – ci direct pe browser
Din punctul meu de vedere presa este libera ,poate sa scrie orce ,ziaristul in cauza poate fi sanctionat de fals daca este dovedit cu probe indubitabile ,pedeapsa fiind amenda in sume de bani data pagubitului . Botii , nu pot fi amendati dar se poate amenda firma unde lucreaza . Trebuie sa luam in considerare ca nimic pe lumea asta nu este perfect si omul si inteligenta artificiala pot gresi ,important este sa nu se scrie stiri false cu bunastiinta .Nu imi este frica de inteligenta artificiala ,din contra vine in folosul omului , omul coordoneaza lucrurile . Sintem la un inceput de drum si nu putem vorbi de un razboi intre om si robot sau AI ,technologia pe care o avem nu este chiar asa de dezvoltata .Mi-ar fi placut sa vad in locul papusilor de jucarie de plastic , roboti papusi sau alte personage pentru copii cu imteligenta AI [ Ex Jax din jocul Remember Me ] unde copilul intreaba si robotul raspunde , este si o pregatire a omului de mic sa interactioneze cu robotii la fel de normal ca si cum interactionam cu internetul care iti ofera , informatii ,socializez , jocuri , shoping ,folosirea batrinului computer sau alt divais devenind ceva obisnuit .Filmul Terminator si actiunile din film , momentan ramin fictiuni ale regizorului ,supozitii si pareri se pot spune la infinit dar realitatea si evolutia technologiei limiteaza toate aceste lucruri raminind la nivel de saint fiction .Va mai trece mult timp pina cind omul va benefia din plin de aceste lucruri , masini inteligente , case cu inteligenta artificiala , roboti in familie si societate , multe alte lucruri care se vor descoperii si va fi un beneficiu pentru om . Pe vremuri trimite-ai scrisori prin posta , azi trimiti mail , citeai 8 pagini de ziar , azi citesti milioane de pagini in internet , asteptai ziarul sa vina , azi dai clic si citesti , cautai un telefon sa vorbesti , azi caut in buzunar dupa mobil , sint vremuri bune si va fi si mai bine .
Pentru tine vremurile au venit și au trecut degeaba, tot o centă ai rămas, adică a suta parte dintr-n ”aichiu”
„Din punctul meu de vedere presa este libera ,poate sa scrie orce” … momentul in care iti dai seama ca iti mor neuronii si te opresti din citit
Înainte de a-ți dori să fi putut oferi copilului tău o păpușă robot cu IA poate ar fi bine să te gândești cum ar fi dacă ar exista posibilitatea ca după ceva timp, mai lung sau mai scurt, copilul tău să îi spună „tata” păpușii robot iar pe tine să nu te mai vrea în jurul lui. Cum te-ai simți?
ChatGPT e o moda care ne distreaza pe moment. Totusi e parfum fata de ineptiile si prostiile debitate de prea multi postaci pe diversele platforme. Ce ne vom face atunci cand va avea si cunostinte si inteligenta? Va fi hulit pentru ca va da raspunsuri corecte in loc de raspunsuri in trend cu mintea care pune intrebarea.