Infinix este un brand global de smartphone-uri fondat în 2013, cu origini în China, dar cu un puternic accent pe piețele emergente din Asia, Africa și Orientul Mijlociu.
Compania s-a remarcat prin producția de telefoane inteligente accesibile, dar cu specificații competitive, reușind astfel să câștige popularitate rapid în rândul utilizatorilor tineri și orientați spre tehnologie. Infinix este cunoscută pentru inovațiile sale în design, baterii de lungă durată și camere foto performante, toate acestea la prețuri care atrag atenția consumatorilor din întreaga lume.
Expansiunea rapidă a brandului și investițiile constante în cercetare și dezvoltare au ajutat-o să devină un jucător important în industria smartphone-urilor. În primăvară au ajuns și la noi pe piață, iar Gabi a testat deja două modele de la ei – Note 40 Pro (review aici) și Note 40 Pro Plus 5G (review aici). Apropo, au și site local, dacă vreți informații oficiale!
Atăzi marcăm un nou capitol, pentru că la mine a ajuns Infinix Zero 40, un nou telefon nou lansat pe piață, despre care veți afla în cele ce urmează dacă merită sau nu banii. 🙂 Pe mine m-a atras de la nume, pentru că mi se pare un telefon cu denumire de agent secret – ar putea fi smartphone-ul lagentului 040, care o fi acela… Dar revenind la nume, Zero e numele gamei și 40 al modelului!
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran de tip AMOLED, HDR, 1300 nits (HBM), 1B culori, cu refresh rate de 144Hz, cu dimensiunea de 6,78 inci (raport ecran/corp de ~89.4%), rezoluție 1080 x 2436 pixeli, densitate de 393 ppi |
Chipset |
procesor Mediatek Dimensity 8200 Ultimate (4 nm), CPU Octa-core (1×3.1 GHz Cortex-A78 & 3×3.0 GHz Cortex-A78 & 4×2.0 GHz Cortex-A55) si GPU Mali-G610 MC6 |
Memorie RAM |
12 GB de RAM |
Camera foto |
Principală: triplă 108 MP, f/1.8, (wide), 1/1.67″, PDAF, OIS; 50 MP, f/2.0, 120˚, (ultrawide), 1/2.76″, PDAF; 2 MP, f/2.4, (de adâncime).Are triplu LED flash, HDR și panorama. Filmează 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, gyro-EIS, OIS.Secundară: 50 MP, f/2.5, 21mm (wide), 1/2.76″, PDAF.Are dual-LED flash. Filmează 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps. |
Stocare |
256/512 GB UFS 3.1 spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel mai mare) |
Conectivitate |
Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band; Bluetooth; GPS; NFC; radio FM |
Sistem de operare |
Android 14 cu interfața XOS 14.5 |
Acumulator |
5000 mAh, compatibilă cu Fast Charge pe fir la 45W, 20 W wireless și 10W reverse charging |
Altele |
senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în ecran; senzor de deblocare facială; disponibil în trei culori: Rock Black, Violet Garden și Moving Titanium; mufă de încărcare USB-Type C 2.0; Always-On display, OTG |
Ambalaj și accesorii
Cutia este interesantă, pe fundal metalizat, argintiu, cu scris negru și destuld e voluminoasă. Practic, este o notă aparte în acest domeniu, unde ambalajele tind să fie slim, din carton reciclat și cu nuanțe calde (cu unele mici excepții, ca OnePlus sau Realme).
La interior avem telefonul, cheița pentru SIM, o pereche de căști pe fir, USB-C, încărcătorul și cablul, o folie de protecție și husa de plastic dur. După cum spuneam, avem parte de ceva deosebit, cu atâtea accesorii – când majoritatea companiilor nu oferă altceva decât telefon și cablu, dar ce mi s-a părut relicvă din trecut sunt căștile pe fir (care sunt necesare pentru modulul de radio FM). Nici nu mai rețin care a fost ultimul smartphone testat care a venit cu așa ceva.
Pe de altă parte, încă de aici vedem clar că targetul pentru acest produs îl reprezintă țările în curs de dezvoltare, nu cei care cumpără flagship-uri. Rămâne să vedem dacă telefonul este și bun… 🙂
Design și construcție
Dacă vi se pare că seamănă cu ce ați văzut recent aici, nu vă înșelați deloc – pare ”fratele” lui Motorola Edge 50 (review aici). Nu credeți? Ia uitați mai jos:
Telefonul este destul de suplu, senzație la care contribuie și forma displayului, care este rotunjit pe margini. Panelul frontal este protejat cu Corning Gorilla Glass 5 si bezzels subțiri. Camera selfie este amplasată central, iar acolo avem parte și de un fel de dynamic island. Nu are aceleași funcționalități, am descoperit că are doar animația de la deblocare, dar tot e ceva interesant să ai.
Pe spate avem modulul de cameră, cu un design masiv, care aduce și el aminte de un alt smartphone testat de mine – vivo X90 Pro (review aici). Acest review deja pare a walk down the memory lane, cum ar zice americanii, nu? 🙂
În partea de jos avvem numele gamei – Zero – pe o nuanță diferită. Tot spatele este magnet de amprente, deci recomand utilizarea unei huse. Cea cu care vine are același design, cu două nuanțe diferite, numele gamei, dar și un marcaj al zonei unde are bobina pentru încărcarea wireless.
Pe muchia de sus avem senzorul IR, un difuzor și antena (plus un mic înscris care certifică o colaborare cu JBL), pe cea de jos tăvița SIM, mufa de încărcare și celălalt difuzor, iar pe muchia dreaptă avem butoanele de sonor și pornire, lăsând-o pe cea stângă liberă total.
În plus, Infinix Zero 40 vine cu certificare IP54, împotriva prafului și a stropilor, ceea ce îi permite să fie utilizat și în ploaie sau la plajă, dar nu ar trebui exagerat cu asta!
Software și performanță
Avem un chipset Octa-core MediaTek Dimensity 8200 Ultimate (4nm) la interior, care oferă destulă putere, mai ales în pereche cu 12 GB de RAM, ceea ce îl face rapid în meniu și în jocuri. Pentru că da, acesta este un telefon adresat celor tineri, care sunt gameri pe platforme mobile, nu?
Infinix Zero 40 vine cu un Android 14, puternic customizat cu interfața XOS 14.5. Știți deja că sunt fanul unui sistem de operare cât mai apropiat de ceea ce oferă Google pe Pixel, iar acest OS nu este deloc așa. Sincer, dacă nu aș fi știut nimic despre telefon, doar văzând aplicațiile inițiale aș fi știut că este unul chinezesc, pentru că ei au mania de a pune tot felul de variante proprii pentru aplicații care există deja nativ în Android. Nimeni nu mă poate convinge că am nevoie de un alt calendar, de o alta galerie foto, de un alt calculator sau ceas, nici măcar dacă primesc telefonul gratis! Și știți ce e mai deranjant pentru mine – dar nu sunt eu atât de egocentric să cred că sunt arhetipul utilizatorului obișnuit de smartphone, așa că, e posibil ca pe voi să nu vă afecteze deloc? Faptul că au magazin de aplicații propriu. Știu, e tipic pentru producătorii chinezi, e bine să ai concorență și toate cele, dar e enervant să te întrebe aplicația dacă o actualizezi din Google Play sau din Palm…
Acest model este primul care oferă conectivitate cu camerele GoPro, prin intermediul programului Works with GoPro. Nu am avut una ca să testez, nu sunt în targetul acestui grup, dar mi se pare o mișcare interesantă, pentru că asta va scoate în evidență Zero 40 în fața altor modele. Să zicem că sunteți creator de conținut, nu unul cu milioane de urmăritori, că ăia joacă în altă ligă, dar unul la început de drum, faceți filme pentru un blog de travel sau de mâncare, iar Go Pro vă este tot timpul la îndemână. Dacă combini funcția de mai sus cu celelalte opțiuni pe care le are dedicate acestui tip de utilizatori, poți ușor crea materiale pentru blogul tău direct de pe telefon!
Infinix Zero 40 5G se numără printre primele smartphone-uri care integrează Google Gemini, aducând un asistent bazat pe inteligență artificială cu funcții avansate, precum scrierea de scenarii, traducerea, căutarea și sumarizarea informațiilor. Capacitățile AI îmbunătățesc semnificativ funcționalitatea și experiența utilizatorului în activitățile zilnice. De asemenea, fundalurile generate de AI oferă un plus de personalizare, iar tehnologia de reducere a zgomotului audio garantează apeluri clare și de calitate. Mai mult chiar, avem și asistent virtual proprietar – Folax, care are ceva vechime pe piață și care are integrare cu ChatGPT.
Ca să arate cumva că este un telefon din gama medie, producătorul ne oferă și radio FM, care funcționează fix ca la telefoanele de acum 20 de ani – cu căștile pe fir având rol de antenă.
Aici ar mai fi de adăugat și că producătorul oferă doar doi ani de suport, deci Android 16 va fi capăt de linie. Posibil să puteți găsi ceva custom-rom, fiindcă la asta se pricep chinezii, dar nu va fi ceva oficial, ci de la o mână de entuziaști…
Senzorii de deblocare sunt rapizi și eficienți și nu au dat rateuri, chiar peste ce am văzut la telefoane cu pretenții și costuri mai mari! Dar senzorul IR mi s-a părut inutil. Chiar sunt curios dacă alți utilizatori au reușit să împerecheze telefonul cu gadgeturile din casă, pentru că eu nu am reușiit nici cu televizoarele – și am trei -, nici cu aparatele de aer condiționat.
Ecran și sunet
Display-ul este unul din punctele forte ale acestui model – este destul de mare pentru gaming sau binging (6,78 inci), are rată de reîmprospătare de 144 Hz maxim și este AMOLED. Ecranul pe 10 biți oferă o acoperire completă a gamei de culori DCI-P3 și este calibrat pentru a asigura o acuratețe excelentă a culorilor. Cu o luminozitate maximă de 1300 de niti și un raport de contrast de 10.000.000:1, acesta oferă o claritate remarcabilă chiar și în condiții de iluminare puternică, cum ar fi lumina directă a soarelui. De asemenea, ecranul dispune de un mod de protecție a ochilor, certificat TUV Rheinland, care ajută la reducerea oboselii vizuale în cazul utilizării îndelungate. Protecția ecranului este asigurată de Corning Gorilla Glass, care oferă durabilitate și rezistență la zgârieturi.
Deși vine cu certificare JBL și difuzoare stereo (24-bit/192kHz Hi-Res & Hi-Res Wireless audio), nu vă așteptați la mari performanțe: sunetul este plat, fără profunzime sau claritate, iar peste 75% volum devine enervant. Pe de altă parte, nu este un telefon de 2000 de euro, deci…
Camera foto și video
Am menționat anterior că Infinix ZERO 40 îmbunătățește experiența de vlogging prin performanțe avansate ale camerei, suport extins pentru inteligență artificială și conectivitate cu dispozitivele GoPro. Acesta se distinge printr-o cameră frontală de 50MP, capabilă să filmeze în Ultra-HD 4K la 60FPS. Camera principală, cu un senzor de 108MP și stabilizare optică (OIS), oferă captură 4K cu detalii fine. De asemenea, ecranul include un obiectiv ultra-wide de 120°, cu senzor de 50MP, marcând prima utilizare a unui astfel de obiectiv de către Infinix.
Datorită tehnologiei ProStable, imaginile sunt captate stabil, fie că sunt fotografii sau videoclipuri. Sistemul PDAF (Phase Detection AutoFocus) garantează claritatea conținutului, iar cele trei microfoane ale modelului ZERO 40 5G asigură captarea sunetului direcțional, reducând zgomotul de fond pentru o experiență sonoră stereo îmbunătățită.
Modul Vlog simplifică procesul de creare a videoclipurilor. Utilizatorii pot lansa rapid un vlog printr-o simplă apăsare de buton, iar seria Zero 40 poate detecta cele mai bune momente, facilitând crearea unui vlog deosebit. Funcția de partajare cu un singur clic permite utilizatorilor să posteze rapid vlogurile pe platformele sociale. În cazul de față, am ales Piața Bălcescu, din Timișoara, și Biserica Romano-Catolică „Preasfânta Inimă a lui Isus”, una din bijuteriile orașului meu natal. Voi decideți dacă a ieșit bine sau nu…
Integrarea cu GoPro asigură o operare simplă și conectivitate eficientă. Telefonul permite ajustarea directă a parametrilor GoPro și funcționează ca monitor, facilitând observarea și ajustarea în timp real a materialului filmat.
În ceea ce privește fotografia creativă, seria Zero 40 oferă moduri presetate pentru expuneri lungi, încurajând realizarea unor cadre artistice. Noua soluție RAW HDR, susținută de AI, îmbunătățește culorile și detaliile în condiții de iluminare dificilă. Funcția Zoom Flashlight ajustează intensitatea blitului pentru detalii precise în condiții de lumină scăzută, iar modul Super Night captează scene nocturne cu detalii bogate. De asemenea, modelul Zero 40 5G include funcții de portret cu bokeh și spot, evidențiind subiectul și estompând fundalul pentru un efect cinematografic
În esență, pozele și filmările nu ies rău, dar nu mi se pare că excelează, mai ales dacă nu ești atent și apare mișcare în cadru sau ești în zone puțin luminate. Iar asta nu e musai bine pentru un model dedicat creatorilor de conținut. Dar vine cu alte giumbușlucuri – opțiunea Sky Shop permite fotografierea cerului dintr-o anumită zonă și mutarea lui în alta, cu ajutorul AI. Să zicem că ești într-o zonă faină, vrei o poză cu o clădire de acolo, dar cerul e plumburiu fix atunci, dar în partea opusă e încă senin. Tot ce ai de făcut e să pui telefonul în acest mod și să ”capturezi” cerul de acolo și să îl muți în zona de interes. Simplu, nu? Merge și dacă zona de fotografiat e plină de nori sau prea luminată.
Demn de menționat este că avem AI integrat în camera foto, dar vine cu o limitare ciudată – nu poți face zoom mai mare de 3x. Până la urmă s-a dovedit a nu fi ceva neapărat negativ, pentru că, la filmări, zoom-ul face mai mult rău decât bine… De asemenea, opțiunea de panorama este prezentă, dar neutilizabilă. Personal, nu am reușit nicicum să fac o asemenea fotografie, pentru că rezultatul era tot timpul cu elemente defazate vizual sau neclare. 🙁
Dar ajunge cu vorba lungă, că e paguba omului! Mai bine vă las fotografiile și filmările făcute cu Infinix Zero 40:
- camera principală, zi, zoom diferit
- camera principală, zi, portrait
- camera principală, zi, sky shop (am lăsat și o fotografie originală, să vedeți diferența)
- camera principală, zi, long exposure
- camera principală, zi, super macro
- camera principală, night mode, zoom diferit
- camera principală, night mode, portrait, zoom diferit
- camera frontală, zi, selfie, zoom diferit
- camera frontală, zi, wide selfie
- camera frontală, night mode
Baterie
Cei 5000mAh sunt îndeajuns să vă treacă ziua fără probleme. Dar, dacă aveți probleme cu ea, puteți liniștiți folosi cei 45W pe fir sau 20W wireless. Pentru gama în care joacă am remarcat că vine și cu reverse charging, iar mie mi-a fost de folos pentru atuncă când am rămas aproape fără baterie la iPhone 15 de serviciu.
Cu toate astea, deși nu a fost prezent la noi vreodată, trebuie menționat că modelul anterior, Infinix Zero 30 5G avea încărcarea rapidă la 68W, deci cel actual poate fi considerat a fi un downgrade.
Preț, puncte pro și contra
Infinix ZERO 40 va fi disponibil prin partenerii locali, incepand de azi, pe eMAG, la 2.499,99 Lei și beneficiază de un discount de 400 Lei. Pe site-ul lor european, telefonul este lista la 560 Euro (dacă facem conversia din zloți), ceea ce îl face mai scump ca toate modelele anterioare lansate de ei la noi.
Bineînțeles, sunt produse diferite, se adresează unor utilizatori diferiți, dar nu cred să aibă mare succes cu așa preț de început, dacă va fi cel menționat mai sus. Poate au în plan o promoție sau ceva discounturi, dare să-l facă mai atractiv, dar orice sumă peste 1.500, maxim 2.000 lei, nu le vor aduce vânzări bune…
PRO
- dual-sim, compatibil 5G
- încărcare rapidă la 45W pe fir
- încărcare la 20W wireless
- reverse charging la 10W
- protecție Gorilla Glass 5
- acumulator mare și autonomie bună
- display mare, AMOLED, cu 144Hz refresh rate
- procesor peste medie
- difuzoare stereo
- certificare JBL
- camera permite filmări 4K și vine cu senzor telefoto
- compatibil cu camerele Go Pro
CONTRA
- doar doi ani de update-uri
- display cu margini curbate
- nu este cel mai bun pentu capturile foto/video, mai ales în zone slab luminate
- sunet mediocru
- interfața XOS 14.5 extrem de plină de bloatware
PS: Inițial am vrut să dau titlul reviewului From Zero to… Hero, dar am văzut că e deja luat, așa că am renunțat. Deși, să știți, nu e deloc departe de adevăr…
PPS: În articol am folosi ca nume și Infinix Zero 40 și Infinix Zero 40 5G, dar numele corect e ultimul, pentru că mai există un model compatibil 4G doar. Cum am primit telefonul anterior lansării, scuzați lipsa de coerență. 🙂
Firma obscura, 2 ani suport, camere mediocre… mai mult de 1000 de lei nu face!