Incheiem anul 2020 aici pe site cu un review al unui telefon pe care James Bond il va folosi in cel mai recent film din serie si care ar fi trebuit sa vada lumina cinematografelor de cateva luni bune.
Desi filmul nu s-a lansat din motive pe care deja le cunoasteti, telefonul a ajuns la noi in redactie si l-am folosit timp de 3 saptamani. Practic i-am luat fata lui James Bond.
Cuprins review
- Design si constructie
- Software si performanta
- Ecran si sunet
- Camera foto si video
- Baterie
- Pret,concluzie, puncte pro si contra
Design si constructie
Nokia 8.3 a ramas putin in urma la capitolul design. Este un telefon cu ecran mare, dar are o „barbie” destul de impunatoare si o grosime a telefonului de 9mm. Frontal camera de selfies este pozitionata in coltul stanga sus intr-un hole-punch, iar pe spate s-a optat pentru un modul foto circular destul de pronuntat. Pe partea stanga este prezent butonul pentru Google Assistant, iar pe partea dreapta avem butonul de volum si butonul de deblocare, care integreaza si senzorul de amprenta fizic. Spatele este realizat din sticla, iar rama este metalica.
La partea de design revin din nou asupra faptului ca telefonul este folosit in filmul No Time to Die de catre James Bond si ma asteptam sa aibe un design elegant, deosebit, dar am fost dezamagit. Daca stau bine sa ma gandesc, LG Velvet a fost un telefon care a pus foarte mult accentul pe design si era unul reusit. Nokia nu a exploatat deloc acest aspect si era o oportunitate foarte buna.
Din pacate nu ofera nici un fel de certificare de rezistenta la apa sau praf, alt aspect care ar fi putut fi implementat si mai apoi scos in evidenta prin intermediul filmului sau al materialelor de promovare ale filmului.
Din punctul meu de vedere la capitolul design se putea mult mai bine, mai ales datorita colaborarii cu filmul care il are ca protagonist pe James Bond.
Software si performanta
Nokia continua colaborarea cu Google, iar 8.3 face parte din programul Android One. Desi programul se bazeaza pe actualizari rapide, cea mai recenta versiune de Android disponibila pentru Nokia 8.3 la ora actuala este 10. Android 11 va veni cel mai probabil in primul trimestru al anului 2021.
Sistemul de operare este curat si cu aplicatii din suita Google si nu veti fi surprinsi de nimic la acest capitol, lucru ce nu este neaparat rau pentru puristi.
La capitolul performanta, Nokia 8.3 foloseste un procesor Snapdragon 765G realizat pe o tehnologie de 7nm. Versiunea testata de mine vine echipata cu 6GB RAM si 64 GB pentru stocare si este compatibil cu noua retea 5G. Nu avem un ecran cu o rata de refresh ridicata, aceasta este standard de 60hz si se misca bine pentru un telefon din partea superioara a segmentului mijlociu.
Ecran si sunet
Nokia continua sa foloseasca ecrane de tip IPS LCD, iar cel de pe 8.3 are o diagonala de 6.81inch si rezolutia FullHD+. Culorile sunt placute si le veti observa imediat in iconitele programelor din suita Google. In jurul camerei foto frontale insa se poate observa un gri sters. Este un ecran placut dar nu se face remarcat prin absolut nimic si in lumina slaba tinde sa faca o greseala pe care am intalnit-o si pe multe telefoane Xiaomi: scade prea mult luminozitatea ecranului si te forteaza sa-l setezi manual pentru a-l putea utiliza.
Sunetul este asigurat de un singur difuzor pozitionat in partea de jos a telefonului si este puternic, dar sunetul produs are o tenta ascutita. Este in regula pentru a asculta podcasturi la el sau filmulete de pe YouTube, dar nu pentru muzica.
Camera foto si video
Nokia 8.3 foloseste o camera foto cvadrupla, cu un senzor principal de 64MP, unul ultrawide de 12 MP cu autofocus si inca 2 de 2MP pentru macro si adancime. Brandingul Zeiss se regaseste pe spatele telefonului. Mostre mai jos.
- Camera foto principala produce poze decente, dar desi senzorul are 64MP daca dau zoom, nivelul de detaliu nu impresioneaza.
- pozele ultrawide nu sufera de sindromul colturilor scurse si sunt reusite, desi reproducerea culorilor lasa de dorit.
- camera foto frontala foloseste un senzor de 24MP si detaliile pe subiect sunt bune, dar din nou culorile au de suferit.
- pozele pe timp de noapte ies corect atata timp cat exista o sursa de lumina in cadru. Daca nu exista nici una, fotografia iese incetosata.
Baterie
La capitolul baterie Nokia nu s-a zgarcit si avem un acumulator cu o capacitate de 4500mAh. Acesta beneficiaza de incarcare rapida la 18W. Nu avem incarcare wireless si nici reverse wireless charging. Autonomia in modul 4G, folosit de mine este lejer de o zi jumatate. Screen on time-ul la care am ajuns este de peste 5 ore. Un utilizator moderat ar putea ajunge la 2 zile autonomie. Acumulatorul are nevoie de putin peste 2 ore ca sa se incarce complet de la 0 la 100%.
Pret,concluzie, puncte pro si contra
Nokia 8.3 5G se poate achizitiona in varianta cu 8GB RAM si 128GB stocare la pretul de 2700RON de la evoMAG.
Pro
- Android One
- autonomie buna
- ecran mare
- filmare 4k detaliata
Contra
- pretul
- inca nu ruleaza Android 11
Concluzie
Nokia 8.3 5G putea fi un telefon cu personalitate, dar este foarte usor sa se piarda in „sacul” cu telefoane mobile deoarece face cate ceva din toate, dar nu face nimic excelent. Pretul nu-l ajuta deloc si il pune fata in fata cu niste variante impotriva carora este destul de greu de concurat. Ramane un telefon practic pentru cineva care vrea Android curat, cu slot card SD, jack de 3.5mm si o autonomie buna, dar greu de recomandat cuiva care nu e fan Nokia.
Pepi a zis
Nu am înțeles de ce nu vine cu Android 11 ? Acesta a fost lansat in septembrie și se actualizează pe telefoane in ianuarie (cel mai bun caz) ? Cine vrea un telefon care este Android one dar întârzie cu actualizările o jumătate de an ?
sciuro a zis
În condițiile astea tot One Plus Nord la sub 2000 de lei rămâne candidatul principal în caz că voi trece la 5G.
alinsicilianul a zis
Pozele mi se par foarte „proaste” si lipsite de acea claritate. Nici nu merita sa il iei in considerare la acest pret.
Alex Voinica a zis
Ai in vedere ca sunt si redimensionate 🙂
Cititorii vostrii a zis
Nu inteleg de ce este trecut la contra faptul ca inca ruleaza android 10 din moment ce face parte din android one, deci primeste update-uri lunare de securitate si va primi cu siguranta android 11 si 12.
Pretul este un dezavantaj, deoarece multi vor prefera sa cumpere alte telefoane cu software mai putin curat, dar care sunt mai bune pe hartie. Androidul curat nu este atat de apreciat in Romania.
Alex Voinica a zis
„Nokia continua colaborarea cu Google, iar 8.3 face parte din programul Android One. Desi programul se bazeaza pe actualizari rapide…..”
Prin faptul ca actualizarea nu este inca disponibila invalideaza programul Android One din care face parte telefonul. Ar fi trebuit sa vina direct cu Android 11, care a fost lansat cu o saptamana inainte de telefon. Asta ar fi insemnat ca 8.3 ar fi primit actualizare pentru Android 12 si 13.
Cititorii vostrii a zis
Exista telefoane care au primit Android 11 la o saptamana dupa lansare? (Inafara de seria Pixel)
Alex Voinica a zis
Cred ca nici acum nu ai inteles scopul programului Android One: actualizari rapide <= asta e scopul! Ce sens are sa mai cumperi Android One daca nici la el nu vin actualizarile rapid? Android One e Google curat, cum e pe Pixel. A luat nastere tocmai pentru a face actualizarile rapid. Aici nu a functionat deloc, de-aia e la minus!
Cititorii vostrii a zis
Actualizarile de tip Secutity Patch vin rapid (se primesc in fiecare luna). Actualizarile de tip Maintenance Release sunt mai rare, deoarece inseamna un build nou de Android (deci mai multa munca, fiindca nu toate telefoanele au acelasi hardware si trebuie testat bine inainte, altfel se intampla lucruri ca la Mi A3).
Sa primesti pe Android One update-uri majore la fel de repede ca pe Pixel ar fi cazul ideal, dar nu inseamna ca in prezent Android One nu respecta programul de update-uri rapide, deoarece livreaza lunar update-uri de securitate.
Alex Voinica a zis
Actualizarile de securitate vin relativ rapid si pe restul telefoanelor Android care nu fac parte din programul Android One…..
Scopul era sa ai si actualizarile de securitate si ultima versiune de sistem de operare Android la zi, inaintea altora care au interfete proprietare.
Asta inseamna Android One.