La final de an, după modelul patentat deja în 2021 și 2022, este momentul să trag linie și să fac topul celor mai bune gadget-uri pe care le-am testat.
Ca de obicei, fac mențiunea că discutăm despre un clasament realizat de mine, ținând cont doar de produsele testate personal și nu reprezintă implicit și opinia oficială a ArenaIT.
1. Smartphone-uri
Modelele testate
- OnePlus 11
- Xiaomi 13 PRO
- vivo X90 PRO
- Motorola Edge 40
- Nokia G22
- Honor 90
- Motorola G84
- Motorola Edge 40 Neo
- Nokia XR21
Premianții
La fel ca și în edițiile anterioare, am lăsat linkurile către materialele complete de review, pentru a vă fi mai simplu să le găsiți. Prin urmare, nu voi mai detalia anumite specificații, pe care le găsiți acolo, ci mă voi focusa pe analiza aspectelor cheie, din punctul meu de vedere.
Cel mai bun display
Deși este printre primele telefoane testate de mine și ați fi tentați să credeți că voi alege ce este mai proasătă în minte, aflați că voi da Cezarului ce e al Cezarului și îl voi declara pe Xiaomi 13 PRO marele câștigător al acestui premiu! Mi-a plăcut extrem de mult felul în care producătorul chinez a reușit să găsească un echilibru (aproape) perfect între calitatea panelului (un AMOLED WQHD+ de 6.73 inci cu refresh rate de 120Hz) și calibrările pentru culoare și luminozitate. Vă citez din review-ul inițial:
Băi fraților, cum ar zice Nea Mărin al nostru, este cel mai frumos și calitativ display pe care l-am văzut anul acesta! O fi el anul la început, dar AMOLED-ul ăsta – WQHD+ – este completat de refresh rate de 120 Hz cu AdaptiveSync Pro și strălucire de 1900 niți (maxim). Nu te mai saturi să folosești telefonul! Am văzut pe el ultimul episod din Last of Us, pe HBO Max și nu îmi venea să cred că m-aș mai fi uitat la încă unul. Și știți voi, cei care mai citiți ce scriu, că nu obișnuiesc asta mai deloc.
Singura problemă pe care o văd, este că prețul actual este chiar mai mare decât cel de la lansare, iar asta poate fi un show stopper pentru unii dintre potențialii clienți. Pe de altă parte, cum noul model urmează imediat să apară, este posibil să vedem niște ajustări în jos, cam de genul celor pe care le face Guvernul nostru cu veniturile noastre.
Pe podium, dar la distanță relativ mare, vin OnePlus 11 cu al lui un AMOLED LTPO3, de 6,7 inci, cu HDR10+ si cu refresh rate de 120Hz, apoi HONOR 90, cu ecran de tip AMOLED, refresh rate maxim de 120Hz, HDR10+, 1600 nits (peak), cu dimensiunea de 6,7 inci (raport ecran/corp de ~91%), rezoluție 1200 x 2664 pixeli și densitate de 435 ppi.
Cea mai bună autonomie/baterie
Cu un acumulator de 4,820mAh (typ), care știe tehnologia Xiaomi AdaptiveCharge, compatibil cu Xiaomi 120W HyperCharge (încărcare wireless turbo la 50W7 și wireless inversă la 10W) Xiaomi 13 PRO trage spuza pe turtă, din nou!
Locul secund merge la vivo X90 PRO, care are doar 4870 mAh, dar este compatibil fast charge la 120W (ajunge la 50% în 8 minute) și 50W wireless. Bonus, suportă tehnologia Reverse wired, deci poate încărca alte dispozitive, la nevoie!
Ultimul loc pe podium îi revine lui Honor 90, cu un acumulator de 5000 mAh din aliaj Litiu-Polimer, dar compatibil fast charge la doar 66W și 5W reverse wired…
Mențiunea specială merge la Nokia G22, care are o baterie de 5050 mAh și o autonomie impresionantă, darasta vine la pachet cu încărcare la doar 20W pe cablu și un display slab calitativ (motiv pentru care nu consumă mult).
Cea mai bună cameră foto principală
vivo X90 PRO mi s-a părut cel mai reușit la acest capitol. Este posibil să fiu acuzat de subiectivism, pentru că l-am văzut pe parcursul întregului an, din moment ce soția îl folosește ca daily driver, dar nu pot să uit niciodată poza mea favorită din toate timpurile, realizată cu un telefon de test – taman acesta:
Felul în care știe să folosească nu doar partea hardware, dar și cea de software (aici ajută nu doar colaborarea cu Zeiss, dar șu chipul AI dedicat), și nu doar pentru fotografiile de tip bokeh m-a cucerit, efectiv…
Pe podium i-aș plasa, la egalitate, pe OnePlus 11 și Xiaomi 13 PRO.
Cea mai bună cameră foto selfie
Spre deosebire de anul trecut, când am avut la test un smartphone a cărui performanță era centrată în jurul camerei selfie – vivo V21 – acum nu am mai avut acest noroc. Poate a fost un trend care a trecut, sau poate ansamblul întreg de camere a devenit important, nu doar cele principale sau doar cele secundare.
Prin urmare, nici nu pot evidenția neapărat vreunul dintre modele, dar voi alege cel care face ceva în plus – vivo X90 PRO. Asta pentru că mi se pare că redă cel mai natural culorile, tonurile și lumina:
Ordinea, pentru celelalte locuri nu prea are relevanță, pentru că toate, cu excepția celor low-end, au capacități similare.
Cel mai bun telefon, pe categorii
Titlul de cel mai bun flagship se dispută între Xiaomi 13 PRO, OnePlus 11 și vivo X90 PRO, iar primul este alesul meu. Știu, este cel mai scump dintre toate, dar îndeplinește cel mai bine toate criteriile – hardware potent, software bine realizat, construcție premium, camere foto peste medie și autonomie excelentă.
Ca midrange, voi merge pe mâna lui Honor 90, dar la mică distanță de Motorola Edge 40.
La capitolul low-end, câștigătorul este clar Motorola G84, iar telefonul rugged este Nokia XR21.
Best buy
Honor 90 mi se pare telefonul cel mai echilibrat pentru prețul pe care îl plătești și spun asta deși nu am mai testat alte modele de la Honor, deci e posibil ca voi, utilizatori uzuali ai brandului, să nu fiți la fel de mirați ca mine.
Surpriza plăcută a anului
De data asta nu voi alege un singur model, pentru că toate cele testate de la Motorola m-au impresionat plăcut. Astfel, pe lângă deja menționatul Motorola Edge 40, mai sunt Motorola Edge 40 Neo și Motorola G84.
Mi se pare că, după atâtea eșecuri, cei de la Moto au reușit să identifice o cale de a produce terminale bune, cu prețuri decente, dar nu musai de rang superior – adică telefoane pentru mare masă a consumatorilor…
2. Căști wireless
Modelele testate
- Huawei FreeBuds 5i
- JBL Tune 520BT
- Jabra Elite 8 Active
- Jabra Elite 10
- Huawei FreeBuds Pro 3
- CMF by Nothing Buds Pro
În afară de primele două din listă, am scris deja un articol dedicat despre bătălia căștilor, iar concluxia de acolo poate fi extrapolată și aici.
3. Smartwatch-uri
Modelele testate
Aici va fi mai simplu, pentru că am doar două modele testate, iar ele sunt din categorii diferite. Redmi Watch 3 este compromisul dintre brățara și ceasul smart, un gadget ieftin și fiabil, ușor de purtat la mână și cu design plăcut. Prin urmare, încă îl mai port, la cinci luni după ce l-am primit, ceea ce este un adevărat record pentru mine.
Huawei Watch D, în schimb, este mai mult un aparat medical, pentru că este certificat oficial pentru măsurarea ritmului cardiac, prin intermediul unui modul cu un senzor ECG de înaltă performanță! Chiar l-am recomandat cuiva care avea nevoie de o astfel de monitorizare constantă…
4. Laptopuri
Modelele testate
Și aici este simplu de decis – pentru gameri laptopul ideal este ASUS ROG Flow Z13 GZ301VV, pentru că are de toate: este potent la nivel de hardware, cu un software care rulează impecabil, este ușor de purtat peste tot, are un display excelent, autonomie și performanță de invidiat.
Pentru cei care caută un laptop puternic, portabil și cu design frumos, Lenovo IdeaPad Slim 5 este alegerea logică, mai ales că nici prețul nu este exagerat.
Felicitări pentru curajul de a desemna un telefon ca Xiaomi 13 Pro drept cel mai bun telefon flagship testat în 2023 în condițiile în care online-ul nostru e plin de spălați pe cerebel care denigrează în mod stupid, fără acoperire în realitate și cu rea intenție brandurile chinezești în general și pe Xiaomi în special!
Ca utilizator de flagship Oppo nu pot să nu remarc calitatea incontestabilă a vârfurilor de gamă chinezești care plusează decisiv pe partea de cameră foto/video și care sunt departe de categorisirile inepte făcute de unii care au rămas fixați doar pe Apple sau Samsung.
Bun telefon Moto G84, l-am văzut și eu, dar eu l-aș încadra la categoria de jos a telefoanelor mainstream(mid-range). nu chiar la low-end.
Da da… mare curaj iti trebuie sa iti spui parerea. Numa curajosi pe aici
felicitari pt munca depusa!
Nenea Piuir, curajul nu constă în a îți spune părerea, ci în a evidenția calitățile unui telefon chinezesc într-o societate în care se face propagandă deșănțată anti China și anti produse chinezești. E o diferență notabilă față de ce spui tu.
Greucene , Xiaomi nu a oferit vreodata calitatea cea mai inalta , ci doar un raport bun intre aceasta si pret . Vremurile acelea au trecut iar Xiaomi s-au aliniat practic la preturile concurentei . Fix de asta au vanzari ce tind spre zero in tarile cu apa calda . BBK este fix in aceiasi situatie . Excluzand piata chineza practic nu exista . Acum fiecare are dreptul sa aiba propria opinie , dar realitatea o vorbim pe cifre . Pe alt site , un alt redactor , da pe primul loc , de exemplu , ultimul Pixel . Este extrem de subiectiv sa spui ca X sau Y e cel mai cel , mai ales cand realitatea te contrazice . Cea ce pentru tine este cel mai bun , pentru altcineva nu este . Pana una , alta , cel mai mare producator este Samsung iar cel mai profitabil este Apple . Asa se masoara excelenta si nu prin parerea lui xulescu pe motiv ca asa crede el .
O singura remarca – eu am pus aici DOAR gadgeturile testate, nu ce nu am primit vreodata la review. Asa, imi pot da cu parerea si despre telefoanele Blackview, dar nu e relevant
Ai si dat drumul la microfon cand ai terminat Razvane?
@Razvann
Continuă să te amăgești și să reciți propagandă infectă anti China că e doar felul tau de a fi!
Știe bine toată lumea ce s-ar fi întâmplat dacă marele licurici nu ar fi pus frână prin interdicții de toate tipurile producătorilor chinezi, Huawei în mod special.
Am fi avut un nou lider pe piața telefoanelor.
Și să nu îmi vii iar cu aberațiile alea cum că foloseau tehnologie americană etc că râd și cu fundul, toți foloseau aceeași tehnologie, dar doar Huawei a primit interdicție.
Ideea e că doar daca ești limitat intelectual nu înțelegi că telefoanele de top chinezești sunt în acest moment la nivel calitativ comparabil cu orice Samsung sau Apple.
Eu cred că nu ești în această categorie deși uneori pari. Doar faci pe prostul și ești frustrat, atât. Limitat intelectual chiar nu te cred.
Greucene , nu vorbim pe daca si cu parca . Realitatea este una singura indiferent de ce crezi tu ori altul . Si nu o poti contesta daca vrei sa fi considerat cu toate tiglele pe cap . Ce au facut americanii cu ce este al lor este fix problema lor . Nu am nimic cu China , contrar ineptiilor debitate de tine . Am avut si folosesc destule produse made in PRC . Ba chiar am avut in casa un Redmi si doua Huawei de top . Daca produsele chinezesti ( smartphone ) sunt sau nu considerate de catre clientul care miroase a sapun la acelasi nivel cu Samsung si Apple se poate vedea in vanzari . Restul este can can de fanboy adolescent . P.S. PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase etc., a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți. – Din fr. propagande. Pune mana pe carte . Daca stau sa ma gandesc tocmai promovare sistematica a anumitor produse pe cateva site-uri de tech de la noi , poate fi catalogat cum afirmi tu .
Razvann, aberezi în purul tău stil de Gică Contra.
Da, propaganda înseamnă exact ce ai făcut tu în nenumărate comentarii, ai încercat să răspândești altceva decât realitatea.
Iar realitatea nu e cea pe care o vrei tu, oricine cu țiglele pe casă înțelege că sunt flagshipuri chinezești, inclusiv Xiaomi, care excelează pe parte de cameră foto video, având atuuri peste orice Samsung sau chiar Apple. Nu orice aspect e mai bun la Samsung sau Apple.
Dar când ai un fix și ești Gică Contra nu vei recunoaște nici torturat.
Noroc că există nenumărate persoane bine informate și bine intenționate care nu pun botul la mizerii propagandistice anti China.
Mai exact cu ce aberez Greucene ? Cine este nr.1 in vanzari in tarile civilizate , care este cea mai mare si profitabila companie din domeniu si nu numai ? Ce prefera de exemplu clientul din Europa , USA , Japonia sau Australia ? Oare succesul si excelenta in industrie nu se masoara prin vanzari , profit si inovatie ? Oare cine fabrica subansamblele din care sunt produse ? Oare cine detine tehnologiile , etc… In concluzie , care spui ca este realitatea ?
Razvann, bați câmpii cu cea mai mare grație.
Dacă tu spui că cele mai performante produse le vând cei care au vânzările cele mai mari înseamnă că ți-a intrat rău la apă IQ-ul.
Care vasăzică Bugatti vinde de nu știu câte ori mai puține mașini decât Dacia pentru că face mașini slabe, neperformante.
Teorie mai ineptă rar am citit.
Ești praf cu toată dragostea.
WOW ! Greucene , in lipsa de argument deviezi grav pe aratura . Ce treaba are un produs de lux , exclusivist , cu productia de seria ? Care va sa zica Xiaomi e Bugatti al telefoanelor ? Cred ca ai citit ,, Arta de a avea mereu dreptate,, desi realitatea de contrazice flagrant . Pe tine si pe multi redactori tech ( cam interesati ) . Sa stii ca daca țipi cel mai tare asta nu inseamna ca schimbi realitatea . Evident ca marcile care produc si vand cel mai bine smartphone sunt si cele mai bune . Ca de asta se vand .
Nu am vrut să fac nici comparație de acest gen, am vrut doar să subliniez că argumentul tău din comentariul la care am făcut referire a fost unul infantil, de tip bătut câmpii așa cum faci tu de obicei.
Și nu, mărcile care vând cel mai bine nu au neapărat cele mai bune produse de top, au cele mai bune produse ca medie generală.
Dar ce să știe un Gică Contra rigid în gândire ca tine?!
Singurul lucru infantil de pe aici este mintea ta care are nevoie sa aiba mereu dreptate desi realitate contrazice flagrant . Am obosit sa iti tot dau cu DEX-ul in cap . Folosesti cuvinte si expresii pe care nu le intelegi . Du-tu la scoala , e un sfat prietenesc . Invata ce inseamna gandire alternativa si mai ales invata care este diferenta dintre un monolg si un dialog . Citesc toata presa tech din Romania de la inceputurile ei si are o doza de interes si subiectiv prea mare ca sa poata fi luata in serios . E doar ,, for fun ,, .
Amice Razvann, ești una dintre cele mai rigide persoane în gândire de pe site-urile tech pe care am putut să le observ.
Titlul de Gică Contra este puțin față de încăpățânarea tâmpă pe care o afișezi în cele mai multe comentarii.
Ești foarte departe de a mă putea învăța tu pe mine ceva din DEX, crede-mă. Și în general ești persoana de la care am cel mai puțin de învățat de pe site-urile de specialitate, ceea ce e o performanță negativă notorie în ceea ce te privește.
Greucene , vezi topul vanzarilor de telefoane premium si nu numai pe 2023 . Poate iti faci o idee si iti pui niste intrebari . Xiaomi se lauda cu 1% iar BBK cu cateva procente . Oare de ce ?
Păi e la mintea cocoșului de ce.
Samsung și Apple au o perioadă cel puțin dublă sau chiar triplă de când funcționează pe piață față de brandurile enumerate de tine, e normal să vândă mai multe telefoane premium.
Pe de altă parte acum vreo 7-8 ani Samsung vindea de aproximativ 4 ori mai multe telefoane de tip flagship decât azi, a scăzut dramatic procentul din vânzările lor totale. Asta demonstrează că grosul vânzărilor chiar și în cazul lor se face pe segmentul mainstream și entry level.
Singurul care își menține procentul ridicat este Apple, dar acesta nu are concurent pe segmentul telefoanelor cu iOS, este un caz particular.
Serios ? Pai pe principiul asta Nokia , Motorola , Sony sau Ericsson trebuia sa vanda cel mai bine . Dupa mintea ta fix de asta vinde Samsung cel mai bine , ca e mai vechi in piata . Pai HTC a fost primul care a adoptat Android , unde sunt acum ? Blackberry erau candva in top . Cica Apple n-are concurent pe piata cu IOS . Pai IOS este produsul lor . De ce ar avea ? Samsung detine 60% din piata flagship iar Apple vreo 30% . Culmea este ca Apple este nr. 1 chiar si in China pe segmentul asta . Logica ta este unica si doar tu o intelegi . Pur si simplu ceilalti producatori , pe segmentul asta , sunt la rubrica si altii . Adica pe segmentul top performance&quality .
Curajosi au fost aia de au comentat la regimul comunist nu astia de-si spun parerile pe internet.
La subiect, mie mi-a placut rezumatul, ca nu-mi aduc aminte sa fi citit chiar toate recenziile.
Nici tu nu ai înțeles. Curajul se referă la părerea contrară, dar corectă privind calitatea unor telefoane chinezești în condițiile în care se face politică ineptă anti China.
Omu asta G e dus cu pluta. Și dacă ar fi un trol chinez sau bot nu poți fi atât de retardat.
Nu știu cum ii lasa pe ăștia de la balaceanca cu telefoane.